مدیتیشن Meditation

درمیان هیاهوی زندگی مدرن و مواجه با فشارهای کاری و شخصی، اکثر مردم دنیا به‌دنبال فراگرفتن متدهای رسیدن به آرامش هستند. مدیتیشن به معنی(مراقبه، درون‌کاوی یا درون‌پویی)با تکیه بر آموزش فنون تسلط بر ذهن، می‌تواند ایجادکنندۀ حس خوب آرامش‌ِدرون باشد. تاریخچۀ این تکنیک یا متد تن‌آرامی، در فرهنگ‌ها و مذاهب مختلف جهان به هزاران سال قبل باز می‌گردد؛ امّا امروزه به‌شکلی مستقل از هرنوع آئین و دین(به‌عنوان یک روش روان‌درمانی)مورداستفادۀ عموم مردم دنیا باهر فرهنگ، مذهب و عقیده‌ای است.

مدیتیشن چیست؟

مدیتیشن، نوعی توانایی و مهارت کار با ذهن است. دراین تمرین، افراد جهت ارتقاء توجه، آگاهی و دستیابی به وضعیت روحی و روانی پایدار، از روش‌های تمرکز ذهن(ذهن‌آگاهی)روی یک موضوع، شیء، فعالیت، مکانی خاص و یا هرچیز دیگری استفاده می‌کنند.

هدف غایی مراقبه، تقویت ذهنی هوشیار برای دستیابی به آگاهی، آرامش، رشدفکری، ارتقاء کیفیت زندگی، تعامل مثبت با پیرامون(جهان هستی)و خود‌کنترلی(ذهن و بدن)است.

مزیت مدیتیشن چیست؟

برخی مزایای انجام تمرینهای مدیتیشن به‌صورت مداوم، عبارتنداز:

  • کاهش اضطراب، استرس و خشم
  • افزایش خوآگاهی و درلحظه زندگی کردن
  • بهبود تمرکز و توجه
  • کاهش اثرات کهولت‌سن بر حافظه
  • کمک به مبارزه با انواع اعتیاد
  • بهبود کیفیت خواب
  • کنترل درد و درمان بیماری‌هایی چون فشارخون
  • کمک به بهبود روابط عاطفی
  • کمک به رفع مشکل پرخوری
  • کنترل بر ذهن و توانایی تغییر مسیر افکار
مدیتیشن
مدیتیشن

شرایط انجام مدیتیشن چیست؟

درواقع باید گفت:” تنها با ممارست و تمرین، می‌توان در هر زمان، مکان و شرایطی مدیتیشن کرد.” 

زیرا مراقبه در ذات خود به‎ معنی هوشیاری و آگاهی به آنچه انجام می‌دهیم و فکر می‎‌کنیم است. 

پس لزوماً برای انجام آن نیاز به کاری عجیب یا قرارگرفتن در محیطی خاص نیست. 

درحقیقت، به‎‌مرور زمان با تمرین و تکرار در درون‎کاوی(مدیتیشن)به‌صورت خودکار، افکار مزاحم کمرنگ‌تر می‌‎شوند و نوعی تمرکز دائمی، ذهن‌آرامی، آگاهی و شعور برای انسان ایجاد می‌گردد.

با این تفاصیل می‌توان گفت یکی از ساده‎ترین روش‌ها و تمرینات مدیتیشن، کنترل، نظارت و آگاهی بر تنفس است. این آگاهی بر تنفس حتی به‌اندازۀ چند دم و بازدم درست(در هر مکان یا زمانی)می‌تواند به‌سادگی فرد را وارد دنیای مدیتیشن کند. برای شروع چشمانتان را ببندید، در یک حالت آرام با پشت و ستون فقرات راست بنشینید و بر تنفس خود(دم و بازدم)تمرکز کنید.

انواع مدیتیشن

می‌توان گفت صدها تکنیک متفاوت مراقبه در فرهنگ‌ها، سنت‌ها و مذاهب گوناگون وجود دارد که به لحاظ نحوۀ اجرا و کارکرد با هم متفاوتند؛ اما درنهایت همگی یک هدف را دنبال می‌کنند.

برخی از انواع مدیتیشن عبارتنداز:

مدیتیشن ذهن‌ آگاه، تمرکز، معنوی، پیاده‌روی، متمرکز، متعالی، تجسم، مانترا، اسکن بدنی، پیش‌رونده، ویپاسانا، ذن و…

 لازم به ذکر است که بعضی از این سبک‌ها را می‎توان به‌صورت فردی آموخت و انجام داد؛ اما انجام برخی دیگر، نیاز به آموزش تحت‌نظر یک مربی حرفه‌ای دارد.

آشنایی با مراقبۀ دو قلب از دیدگاه پرانیک هیلینگ مستر چوا کوک سویی پرانیک هیلینگ چیست؟

پرانیک‎ هیلینگ، یک سیستم وسیع از تکنیک‌های درمان طبیعی است که در آن از پرانا(انرژی یا انرژی حیاتی)برای درمان بیماری‌ها استفاده می‎‌شود.

این روش درمانی، توسط بنیانگذار پرانیک هیلینگ(استاد چوا کوک سویی)درطول چند دهه کشف، تحقیق و آزمایش شد و به موفقیت‎های چشم‌گیری دست یافت.

مدیتیشن

به‌عبارتی، تمام چیزهای موجود در هستی، دارای پرانا(انرژی)هستند. فکر و احساسات آدمی نیز چیزی جز امواج انرژی نیست و انسان‌ها توانایی ذاتی در تغییر انرژی‎شان دارند. آن‌گونه که ازنظر علمی نیز اثبات شده است.” انرژی نه به‎وجود می‎آید و نه ازبین می‎رود؛ بلکه از شکلی به شکل دیگر تغییر می‌کند.”

استفاده از انرژی در پرانیک هیلینگ، نه‌تنها انسان را از هالۀ اطراف بدنش، چاکراها(مراکز انرژی)و تاثیر آنها برسلامتی آگاه می‌سازد، بلکه به او می‌آموزد که چگونه هالۀ اطرافش را اسکن کرده و تشخیص دهد کدام‎یک از چاکراها با مشکل مواجه هستند.

مدیتیشن

تکنیک مراقبۀ دوقلب

چوا کوک سویی، مراقبۀ دو قلب را برای ازبین بردن افکار و عواطف منفی درجهت درمان روابط به‌کار می‌گیرد. مراقبۀ دو قلب با 2 چاکرای تاج و قلب کار می‌کند. چاکرای قلب در جلوی سینۀ هرفرد قرار دارد و مکمل انرژی قلب فیزیکی است. این چاکرا، مرکز هم‌دردی، شادی، توجه، بخشش، لذت و سایر احساسات لطیف و برتر انسان است.

چاکرای تاج یا قلب معنوی نیز در بالای سر قرار گرفته و نقطۀ ورود به هوشیاری‌های معنوی برتر می‌باشد. چاکرای تاج، برای دستیابی به هوشیاری کیهانی باید همیشه فعال باشد و این مستلزم پویایی چاکرای قلب است.

برای فعالیت و باز بودن چاکراها و تبادل انرژی، هوشیاری و آگاهی میان فرد و جهان هستی، انجام مراحل مراقبۀ دو قلب پیشنهاد می‌شود، که می‌توانید آنها را در فایل‎های صوتی بارگزاری شده در این مقاله فرا گرفته و عملی کنید. 

در این بخش نیز به‌صورت فهرست‌وار ترتیب مراحل مراقبۀ دو قلب را بیان می‌کنیم:

  1. تصفیۀ انرژی: پاکسازی بدن به‌مدت 5 تا 10 دقیقه با چند تمرین فیزیکی ساده
  2. حالت بدن: نشستن در یک حالت ریلکس با ستون‎فقرات راست و تنفس شکمی عمیق و ریتمیک
  3. نیایش
  4. فعال‌سازی چاکرای قلب
  5. مبارک شمردن و برکت گرفتن(تبرک گفتن)از زمین با نوری طلایی به‌طور همزمان از چاکرای قلب و تاج
  6. دستیابی به هوشیاری: تجسم نور سفید بالای سر و گفتن ذکر معنوی مانند(آمین)به‌مدت 10 تا 15 دقیقه
  7. رها کردن انرژی اضافه به‌سمت زمین(رها نشدن انرژی اضافه، ممکن است باعث بروز سردرد و سینه‌درد شود).
  8. اتمام نیایش با تشکر و قدردانی
  9. اتمام کار با ماساژ ملایم نواحی کبد، کلیه و طحال. سپس سر، صورت، بازوها و پاها و درنهایت انجام دوبارۀ تمرینات فیزیکی ذکرشده در بند1 جهت رهاسازی هرنوع انرژی بیماری و دریافت سریع‌تر پرانا(انرژی حیاتی)

فواید مراقبۀ دو قلب

کاهش خشم، اضطراب، استرس و افسردگی

  • ایجاد حس خوشحالی و داشتن ذهنی شفاف
  • ارتقاء سلامتی جسمی و روحی
  • کمک به بهبود روابط عاطفی
  • افزایش عزت نفس
  • سرشار شدن از عشق الهی
  • نشان دادن واکنش‌های خفیف‎تر نسبت‌به انرژی‌های منفی
مدیتیشن

کلام آخر

هدف از نگارش این مقاله آشنایی با مفهوم کلی مدیتیشن و فواید آن بود. همچنین به‌طور اختصاصی‎تر به تکنیک مراقبۀ دو قلب مسترچوا کوک سویی پرداختیم.د امید است که مطالب این مقاله اطلاعات مختصری از دنیای مدیتیشن به شما ارائه داده باشد.